македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Ненаменски потрошувачки кредити со ризико животно осигурување за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Референтни каматни стапки

 

Трансакциски сметки

Денарска трансакциска сметка

Корисници

 • Физички лица - државјани на Република Македонија;
 • Физички лица - странски државјани кои во согласност со законската регулатива имаат третман на резидент;
 • Малолетни лица и лица на кои им е одземена деловната способност, кои пред Банката ги застапува законски застапник, односно старател во согласност со законските одредби;
 • Сопственикот на трансакциската тековна сметка може да даде овластување на друго лице кое ќе располага со средствата од неговата сметка. При овластувањето мора да биде присутно и лицето кое ќе се овластува. Овластувањето се врши на шалтерите во експозитурите и во филијалите на Банката.

Валута

 • МКД.

Редовна

каматна стапка

 

 • Пасивна камата 0,00% годишна променлива каматна стапка на средствата на трансакциската сметка;
 • Референтна стапка за пресметување на стапката на казнена камата + 8,00 процентни поени годишна променлива каматна стапка на износот на дозволеното пречекорување.

Казнена каматна

стапка

 • 9,5% годишна прилагодлива каматна стапка (законска казнена камата) за износот над дозволеното пречекорување.

Метод и период на пресметка на камата

 • Пропорционална метода.

Провизија

 • Отворање на трансакциска сметка за физичко лице - без надоместок;
 • 29 денари месечно - провизија за одржување на трансакциската сметка;
 • Проверка на состојба на банкомат со Visa Classic Debit картичка - 10 денари на банкомат на ТТК Банка, 20 денари на банкомат на друга банка;
 • Водење трансакциска сметка на неактивен корисник - физичко лице - 50 денари месечно (доколку на денот на задолжувањето висината на надометокот е повисока од состојбата на сметката, се задолжува надометок во висина на состојбата на сметката).

Други услови

 • Индивидуално отворање трансакциски сметки;
 • Колективно отворање трансакциски сметки по договор со работната организација.

Потребни документи

 • Барање за отворање трансакциска сметка;
 • Документ за идентификација (важечка лична карта или пасош);
 • Договор за трансакциска сметка.

Друго

Со средствата од трансакциската сметка може да раполагате преку:

·    потписна картичка – за вршење готовински уплати и исплати, како и за безготовински пренос на средства на други сметки во Банката и на сметки во други банки;

·    дебитна картичка (Visa Classic Debit) – за плаќање стоки и услуги во трговија, како и подигнување готовина на широка мрежа на продажни места и банкомати во земјата и во странство.

Тајност

 • Средствата на трансакциските сметки претставуваат деловна тајна.

Можности

 • Може да се вршат уплати и исплати по разни основи (на пр. плати, пензии и друго);
 • Дозволено пречекорување во висина на три плати (или повеќе, во зависност од типот пакет кој се користи);
 • Можност за отворање траен налог со кој се врши отплата на кредити, плаќање трошоци;
 • Издавање полномошно со согласност на сопственикот;
 • Информирање за состојбата на сметката преку извод на шалтер на ТТК Банка;
 • Можност за отворање траен налог за автоматско префрлање на средствата од трансакциска сметка на штедна сметка (т.е. план на штедење);
 • Бесплатно cледење на состојбата на трансакциската сметка по електронски пат со добивање сопствена лозинка и корисничко име на шалтерите на ТТК Банка.

Тарифа за надоместоци - денарски платен промет за физички лица

 

 

Лице за контакт:

Александра Стојмановска

Раководител на Оддел за платен промет во земјата и странство

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 425

e-пошта: aleksandra.stojmanovska@ttk.com.mk

 

* Последна промена направена на интернет-страницата 24.11.2020 година.


 

Известување за предвремена исплата на пензиите од 26-ти јануари 2021 година
Известување за исплата на паричните права од социјална, цивилна и детска заштита од 5-ти јануари 2021 година
Известување за поставен нов банкомат во Трговски центар „Палма мол“ во Тетово
Претседателот на Управниот одбор на ТТК Банка АД Скопје д-р Драгољуб Арсовски за „Фактор.мк“ - ЖЕЛБА ЗА 2021 ГОДИНА: Посакувам подобра година без ограничувања и поголема слобода на функционирање за секого
Известување за проширување на мрежата на банкомати во Гостивар од 28.12.2020 година
Известување за ново работно време на филијалите и експозитурите во сабота, почнувајќи од 26.12.2020 година
ТТК Банка АД Скопје започна со исплата на финансиската поддршка од Владата
Известување за промена на локација на експозитура Кичево
ТТК Банка АД Скопје ја прошири мрежата на банкомати
Интервју со Претседателот на Управен одбор на ТТК Банка АД Скопје д-р Драгољуб Арсовски за „Денар.мк“ - „Ефикасни и достапни и во услови на здравствена криза“

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување